01 maart 2009

BakdrangAls de zon gaat schijnen, de vogeltjes fluiten, kortom als de lente in aantocht is, krijg ik bakdrang. Daarom heb ik appelgalettes gemaakt met amandelen en pistachenoten. Lekker bij vanille-ijs. Het recept is afkomstig van Bill Granger en stond in een Delicious.

Voor 6 personen heb je nodig:
8 plakjes bladerdeeg;
1 eierdooier, losgeroerd;
2 groene appels, geschild, van klokhuis ontdaan,
in kwarten gedeeld en in dunne plakjes gesneden;
gesmolten boter om de plakjes deeg te bestrijken;
1 eetlepel vloeibare honing om te besprenkelen
(dat kan lavendel- of eucalyptushoning zijn, maar
ook je favoriete bloemenhoning);
ongezouten fijngehakte pistachenoten om te bestrooien.

Voor de frangipane:
3 eetlepels gepelde ongezouten pistachenoten;
3 eetlepels gemalen amandelen;
40 gram zachte ongezouten boter;
3 eetlepels fijne kristalsuiker;
1 eierdooier;
¼ theelepel vanille-extract;

Je gaat als volgt te werk:
Begin met de frangipane. Maal de pistachenoten fijn met behulp van een deegroller en vermeng ze met de andere ingrediënten. Verwarm de oven voor op 220 graden. Stapel de plakjes bladerdeeg op en rol ze op een licht bestoven werkvlak uit tot een dunne lap van ongeveer 22 bij 30 cm. Snijd eventueel de randjes bij. Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat. Trek hier op rondom een lijn met een mes, op 1 cm afstand van de rand, zonder de rand los te snijden. Zet de randjes omhoog. Prik het deeg overal met een vork en bestrijk het vlak met de eierdooier. Verdeel de frangipane erover. Schik de appelpartjes erop, licht overlappend en bestrijk ze dun met gesmolten boter. Bak de galette 15 minuten in de oven. Schakel daarna terug naar 200 graden. Haal dan de galette er even uit om de honing erover te sprenkelen en bak hem nog 15 minuten. Strooi daarna nog wat gehakte pistachenoten over de galette.

Omdat mijn oven vrij klein is, heb ik de ingrediënten uit het recept door drie gedeeld. Ik heb een keer, heel spontaan, 45 koekjes gebakken die ik uiteindelijk in drie etappes moest bakken, omdat ze niet in één keer in de oven pastte.

Geen opmerkingen: