24 juli 2009

Pompoentjes

Geïnspireerd geraakt door het pompoenkleed van ontwerpersduo Tweelink (http://www.tweelink.nl/), heb ik mij gestort op het maken van pompoentjes. Ik wist niet dat er zoveel werk in ging zitten. Na vijf avonden had ik nog maar negen bolletjes gemaakt. Ik ga ze overigens niet voor het kleed gebruiken, maar voor een slinger met belletjes en handbeschilderde kralen, voor naast de voordeur.
Ben je benieuwd geworden naar de uitleg van het pompoenkleed, kijk dan op: http://www.uitgeverijsnor.nl/ (de uitleg staat onder 'doe het zelf' en 'patronen').

Inspired by the carpet of designer duo Tweelink, I made some 'pompoentjes' too. I don't know the word in English, but the balls are made of cotton. I didn't know, it cost a lot of time to make them. After five evenings I made only nine balls. By the way, I'm not going to make a carpet, but I'll use them for a garland (with bells and beads) near the front door.

2 opmerkingen:

Irene zei

Mag ik vragen hoe je die pompoentjes maakte? Als kind maakte ik ze ook en het ging nogal vlug dacht ik, op een rond stuk carton met een gat in het midden...

pom poms is het Amerikaanse woord.

Irene

Liesbeth zei

De uitleg voor het maken van een pom pom:

Pom poms maak je door uit karton twee cirkeltjes met een gat te knippen/snijden. Hoe groter het gat, hoe voller de pom pom. Daarna bepaal je of je één of meerdere kleuren katoen wilt gebruiken. Knip draden van ongeveer 2 meter (kan ook korter, dat ligt aan het formaat van je pom pom). Leg de twee ringen op elkaar en begin de draden hier om te winden. Let erop dat er geen rare bobbels ontstaan, maar dat alles gelijkmatig verdeeld wordt. Als het gat helemaal dicht is met draden, ben je bijna klaar. Knip nog een draad om straks het geheel bij elkaar te binden. Steek met een mesje tussen de kartonnen ringen en snijd voorzichtig de draden los. Daarna stop je de draad tussen de ringen en bind je de draden samen door een knoop in de draad te leggen. Dan scheur je voorzichtig de ringen eraf en tenslotte knip je de pom pom in model. Succes!